terneuzen

Klaverjassen

Klaverjassen wordt een keer per week op vrijdagmiddag van 13.30 uur tot 16.30 uur gespeeld. Deze activiteit loopt het hele jaar door van september tot september.

De punten van elke deelnemer worden het hele jaar bijgehouden. Er zijn ook een paar keer per jaar prijskaartingen, deze data worden bekend gemaakt via de website en affiches.

Klaverjassen is een kaartspel dat gespeeld wordt door vier personen in twee paren. De twee tegenover elkaar zittende personen vormen een paar. Het gaat dus om twee tegen twee.

In Frankrijk en Noord-Amerika zijn vergelijkbare spelen bekend onder respectievelijk de namen Belote en Tarbidh. De Nederlandse naam is afgeleid van het oude begrip jas, dat staat voor de boer als hoogste troef. Hoewel klaverjassen doorgaans met vier spelers wordt gespeeld, bestaan er ook varianten die gespeeld worden, door twee drie of vijf personen.

De naam klaverjassen is vroeger ook gebruikt voor een geheel ander kaartspel, het vijfhonderden.

Bij klaverjassen worden soms competities opgezet waarbij niet zelden om forse prijzen word gespeeld. Hierbij kan het er fanatiek aan toe gaan in dat geval worden gesproken van spelen met het mes op tafel.

Naar de wedstrijd uitslagen.