terneuzen

Jeu de boules

Elke woensdag van 13.30 uur tot 16.00 uur en als het weer mee zit.

Jeu de boules is een variant van petanque.

Bij petanque is het bedoeling om de metalen ballen zo dicht mogelijk bij een klein houten balletje [de but of cochonet] te werpen of te rollen. De afstand van de cirkel [van waaruit de spellers werpen] tot de but kan variëren van 6 tot 10 meter.
Het spel kan op elke ondergrond worden gespeeld, maar vaak wordt er gekozen voor een ondergrond van zand of grind. In Frankrijk beleeft de sport zijn grootste populariteit, met 480.000 bondsleden en ongeveer 17 miljoen vrijetijdsspelers,

Petanque kan zowel individueel als in teamverband gespeeld worden, waarbij een team kan bestaan uit twee of drie spelers.
Men noemt dit ook wel doubletten of tripletten. Individueel noemt men het ook tete a tete. Als met drie spelers per team wordt gespeeld heeft elke speler 2 ballen, terwijl elke speler bij doubletten en tete a tete 3 ballen heeft. De metalen ballen "boule" hebben een diameter tussen 70,5 en 80 millimeter en een gewicht tussen 650 en 800 gram. De but, Frans voor "het doel" heeft een diameter van 30 millimeter met een variatie van 1 mm.

Het team dat de wedstrijd mag beginnen wordt bepaald door loting. Degene die de toss wint, trekt een cirkel met een diameter van 50 centimeter en gooit de but uit op een afstand tussen 6 en 10 meter. Het team dat de but werpt, werpt ook de eerste boule en probeert deze zo dicht mogelijk bij de but te plaatsen. Daarbij moet er op worden gelet dat de voeten in de cirkel staan en zij niet van hun plaats mogen komen voordat de geworpen boule de grond heeft geraakt.

Vervolgens mag de tegenpartij proberen een boule dichter bij de but te plaatsen [pointer], de bal van het andere team te verplaatsen [tirer of schieten], of de but te verplaatsen.
Het team dat het dichtste bij de bui ligt, speelt pas weer als de tegenstander beter ligt of geen boules meer heeft.

In het laatste geval mag dat team proberen meer punten te scoren door boules dichterbij te brengen dan de beste van de tegenstander. Voor elke boule die een speler dichterbij heeft geplaatst dan de tegenpartij krijg men een punt [max 6 punten bij tripletten en doublette]. Dan is de ronde voorbij. Het team dat heeft gescoord, trekt een cirkel op de plaats waar de but lag en gooit hem opnieuw, waarna de volgende ronde begint.

Het spel eindigt als een team het eerste 13 punten heeft behaald.

Kom eens kijken en doe mee!