terneuzen

Bridge

bridgeTwee keer in de week organiseren wij bridge, op dinsdagmiddag van 13.00 uur tot 16.30 uur en op donderdagavond vanaf 19.00 uur tot 22.00 uur.

Deze activiteit loopt het hele jaar door van september tot september. Op elk van deze dagen is er een competitie, de uitslagen zijn te zien op de website.

Bridge is een kaartspel dat wordt gespeeld door 4 personen. Degenen die recht tegenover elkaar zitten spelen samen en vormen dus een paar. Ter aanduiding van de positie aan tafel worden de vier windstreken gebruikt:
  • Noord speelt met Zuid
  • Oost speelt met West.
In het spel zijn 52 kaarten, waarvan iedere speler er 13 in handen krijgt nadat de gever de kaarten geschud ’gewassen' heeft. Er bestaan vier kaartsoorten (kleuren): klaveren – ruiten – harten en schoppen en dan Sans à Atout (zonder kleur). Van iedere kaartsoort (kleur) zijn er 13 in het spel. De volgorde van de kaarten is:  Aas, Heer, Vrouw, Boer, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2. De hoogste kaart van iedere kleur in het spel is de Aas, de laagste de 2.
Het bridgen bestaat uit twee fases:
  • 1 het bieden
  • 2 het spelen

Bieden en spelen in vogelvlucht
De gever doet het eerste bod. Vervolgens de speler na hem enz. Het bieden eindigt, nadat er drie keer gepast is, behalve in de eerste biedronde. Dan heeft ook de vierde speler de gelegenheid om een bod te doen, nadat er voor hem driemaal gepast is. Past ook de vierde speler, dan spreekt men van een rondpas en wordt er opnieuw gedeeld ‘gewassen’.
Het paar, dat het hoogst geboden heeft, moet het geboden contract afspelen, waarbij degene, die de speelkleur of Sans à Atout, de kaarten voorspeelt. Deze speler wordt spelleider genoemd. De tegenstander links van de spelleider komt de eerste kaart uit, waarna de partner van de spelleider zijn kaarten open legt. De spelleider geeft vervolgens aan, welke kaart aan de tafel moet worden gespeeld.
De partner van de spelleider wordt dummy genoemd. De dummy , doet niet actief aan het spel mee, maar speelt slechts de kaart voor, die de spelleider noemt. De spelers, die de spelleider zo weinig mogelijk slagen moeten laten maken, worden tegenspelers genoemd. Daarna komt steeds die speler met een kaart uit, die de voorgaande slag gewonnen heeft.
Een contract is gemaakt wanneer de spelleider 6 slagen haalt plus het aantal in het contract geboden aantal. Bij een 2 ruiten bod is dit dus 8 slagen. Het laagste bod is 1 klaveren, het hoogste bod is 7 Sans á Atout.